Het verschil tussen een extensief groendak en een intensief groendak

12 december 2023

Wat is een extensief groendak?

Een extensief groendak is een lichtgewicht groendaksysteem dat voornamelijk bestaat uit sedumplanten, mossen, kruiden en vetplanten. Deze vegetatie vereist weinig onderhoud en kan met minimale water- en voedingsstoffen overleven. Extensieve groendaken hebben meestal een dun substraat en zijn ontworpen om weinig gewicht op het dak toe te voegen. 

De voordelen van een extensief groendak

Milieuvriendelijk

Ze vereisen weinig water en voedingsstoffen waardoor ze een minimale milieubelasting hebben. De beplanting is vaak droogtetolerant en past zich goed aan op de lokale klimatologische omstandigheden. 

Weinig onderhoud

Gezien de beplanting meestal bestaat uit robuuste soorten die weinig zorg nodig hebben, zijn extensieve groendaken over het algemeen erg onderhoudsarm. Dit omvat af en toe water geven en het verwijderen van onkruid.

Laag in gewicht

Extensieve groendaken zijn lichter in gewicht in vergelijking met intensieve groendaken. Hierdoor kunnen ze op een breder scala van bestaande gebouwen worden geïnstalleerd zonder ingrijpende structurele aanpassingen. 

Wat is een intensief groendak?

Een intensief groendak is een dichtbegroeid daksysteem met diverse planten, struiken en bomen. Daardoor kan het ook dienen als een volwaardige daktuin. Het substraat is dikker en biedt een voedingsrijke omgeving voor de planten. Dit creëert een unieke, natuurlijke oase bovenop uw gebouw, die zowel esthetische als ecologische voordelen biedt. 

De voordelen van een intensief groendak

Esthetiek

Ze bieden een prachtig groen landschap en creëren aantrekkelijke en leefbare buitenruimtes, waardoor ze zowel visueel als functioneel aantrekkelijk zijn.

Biodiversiteit

De beplanting van intensieve groendaken trekt diverse dieren en insecten aan, waardoor ze bijdragen aan de verrijking van de lokale biodiversiteit. Het biedt een habitat voor vogels, bijen, vlinders en andere fauna.

Veelzijdig

Intensieve groendaken kunnen dienen als volwaardige daktuinen. Dit creëert extra buitenruimte die multifunctioneel kan worden gebruikt, zoals tuinieren, ontspanning, en recreatie. 

Conlusie

Een extensief groendak biedt een onderhoudsarme en lichtgewicht oplossing. Het is ideaal voor wie op zoek is naar een groendak met minimale inspanning en impact op de structuur van het gebouw. Een intensief groendak transformeert tot een prachtige daktuin met esthetische, biodiverse en veelzijdige buitenruimte. Ondanks de vereiste inspanningen voor onderhoud en structurele aanpassingen, biedt de diversiteit aan planten, struiken en bomen een oase van rust met talloze voordelen. 

Gratis offerte