Wat zijn groengevels?

Groengevels, ook bekend als 'groene muren' of plantenmuren, is een innovatieve vorm van gevelbekleding die planten op verticale oppervlakken integreren en zo verticale tuinen creëren. Ze transformeren muren in bloeiende, levende structuren, die milieuvoordelen en esthetische waarden bieden. De beplanting varieert van eenvoudige klimplanten zoals klimop en wingerd tot een gevarieerde mix van soorten, waaronder varens, siergrassen en bloeiende planten. Deze selectie maakt het mogelijk om unieke en visueel aantrekkelijke groen gevelsysteem te creëren, aangepast aan de specifieke kenmerken van elke locatie.

De voordelen van groengevels

Neem contact op

Luchtkwaliteit

Groengevels filteren vervuilende stoffen en verbeteren de luchtkwaliteit, wat bijdraagt aan een gezonder stedelijk milieu.

Esthetiek

De voordelen en esthetische aantrekkingskracht zijn direct waarneembaar, doordat ze vaak op ooghoogte en vanaf de buitenkant zichtbaar zijn. 

Isolatie

Aangezien ze als natuurlijke isolatoren fungeren, bieden ze thermische en akoestische isolatie. Dit zorgt voor een verlaagd energieverbruik voor verwarming en koeling en vermindert het omgevingsgeluid.

Subsidies

In veel regio's worden subsidies en financiële voordelen aangeboden voor de installatie van groengevels door hun positieve impact op het milieu en stadsbeeld.

Gevelbescherming

De planten absorberen en vertragen regenwater waardoor de blootstelling van de gevel aan watercontact aanzienlijk vermindert. Dit voorkomt vochtproblemen. 

Welke muren komen in aanmerking voor een groengevel?

Vrijwel elke muur kan worden omgevormd tot een groengevel, afhankelijk van de constructie en draagkracht. Zowel binnen- als buitenmuren zijn geschikt, mits het ontwerp en de plantkeuze zijn afgestemd op de specifieke omstandigheden.

Onderhoud van groengevels

Door goed onderhoud stijgt niet alleen de schoonheid, maar ook de waarde van een groengevel. Regelmatig snoeien, voeden en inspecteren is essentieel om de weelderige uitstraling en gezondheid te behouden. Bij Green Building Projects bieden we deskundige onderhoudsdiensten om ervoor te zorgen dat jouw groengevels in topconditie blijven. 

Gratis offerte